Създаване на сайт : Как и дали да го направим сами ? « site4u site4u
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Създаване на сайт : Как и дали да го направим сами ?

Всички знаем, че създаване на сайт за вашият бизнес или фирма е важно. В тази Интернет епоха, това е най-простият и бърз начин за реклама и комуникация с вашите клиенти. Вашият уеб сайт е вашата 24 часова  витрина, която е на разположение да промотира, продава или обслужва вашите клиенти, дори когато вие спите.

Създаване на сайт не е единствения  начин за комуникация в интернет, но  е икономически най-ефективния  инструмент, с много по – малки разходи. Уеб сайтът е и трябва да бъде неизменна и основна част от вашата онлайн маркетингова стратегия.

Какво ви е нужно, за да започнете?

1-ва стъпка при създаване на сайт –  Уеб дизайн.

website-design-headerУеб дизайна – това е творческия процес,  изкуството да представиш информацията по завладяващ начин за потребителя. В Уеб дизайна се използват множество компоненти – планиране и уеб структура, графичен дизайн, изработка на лого, дизайн на оформлението на страниците (начална и вътрешни), маркиране и стайлинг,

При създаване на сайт трябва да се помисли за целта на сайта, за вида на потребителите, които ще го посещават, характеристиките и стила, който трябва да има.

2-ра стъпка – Програмиране на HTML / CSS / Javascript / PHP

Визуализирането на дизайна на сайта от картинки и Photoshop файлове, чрез използването на програмни езици.

Програмиста използва тези езици – html, css, javascript, php, при създаване на сайт и за да накарат сайта ви да извърши серия от действия.

HTML  – (HyperText Markup Language) –  основен маркиращ компютърен  език за описание и дизайн на  уеб страници и е най-широко използван език за писане на интернет страница.

CSS - компютърен език за описание на стилове

JavaScript – скриптов език използван от браузърите ,най -широко разпространеният компютърен език след HTML. Възможностите на JavaScript са ефекти с изображения, слайдшоу и много други ефекти.

3-та стъпка – Избор на систама за управление на съдържанието – CMS

Когато създадете вашият уеб сайт.  Вие ще трябва да променяте и актуализирате неговото съдържание, т.е трябва да го направите динамичен. Именно за това при всяко създаване на сайт  ви е нужна система за управление на съдържанието. Съществуват стотици такива и трябва да бъдете много внимателни при избора на CMS.

wordpressНякои системи за управление на съдържанието, биха могли да ви свършат чудесна работа, но да са почти непригодни за друго при създаване на сайт.  Изборът зависи от вида, предназначението и нуждите на уеб сайта ви.

Например WordPress е най-опростената и лесна за работа система за управление на съдържанието, същевременно е богата на функционалности. Тя е удобен и практичен избор за потребителя и е много ефективен инструмент при създаване на сайт.

Подробна информация можете да прочетете в тази статия: Защо да използваме WORDPRESS пред други системи за управление на съдържанието?

4-та стъпка – ИЗБОР НА ДОМЕЙН

Изборът на домейн име е една от най- важните стъпки в създаване на сайт. Това ще е вашето име, вашата самоличност в интернет пространството и е много важно за онлайн успеха Ви. За да получите домейн име за създаване на сайт трябва да го регистрирате срещу заплащане около 20лв./за година за домейни с масови разширения (.com .net .me .eu) около 60лв./за година за домейни с разширение ( .bg ) и всяка година да заплащате такса равна на същата сума. Можете да прочетете важни и полезни стъпки при избора на домейн име.

5-та стъпка при създаване на сайт - ХОСТИНГ

При създаване на сайт, той  трябва да бъде свързан към интернет, така ,че хората да могат да го видят, да имат достъп до него. Хостинга е вашето място в интернет пространството. Уеб хостинг пакет може да ви струва между 60 и 300 лв на година, в зависимост от плана който си изберете.

Стигаме до въпроса  – Как да избера подходящото хостинг решение за създаване на  сайт, за да работи безпроблемно и да се развива? Изборът на подходящ хостинг е следващото решение което трябва да направите.

6-та стъпка – Качване на сайта на сървър

dedciated-web-hostingПри създаване на сайт, за да е видим той  в интернет пространството, трябва да бъде качен на сървър – специализиран компютър, който ще съхранява вашите интернет страници.

Вариантите за качване на сайта ви на сървър са два.

Вариант 1 – За да качите уеб сайта си на сървър се нуждаете от клиентска програма FTP(file transfer portocol). Някои от тези програми са платени и се инсталират чрез заплащане и лиценз, но има и безплатни такива.

Вариант 2 – Качване чрез файловия мениджър/ File manager  на контролния панел на вашият хостинг акаунт.

При създаване на сайт е препоръчително е да го направите чрез FTP(file transfer portocol) клиент/програма, която трябва да настроите и да е с добри възможности за пренос на данни, защото не винаги е така.

Следващата важна стъпка  за създаване на сайт и неговото  съществуване  е регистрацията му в търсачки и директории, за да е достъпен при търсене в интернет търсачките като: Google, Yahoo, Bring, eBay, Amazon и т.н.  Всеки собственик на сайт иска да е на първа страница в търсачките. Но за повишаване на трафика  водещ към вашият сайт е  от решаващо значение  да имате план за СЕО Оптимизация.

Вие сами трябва да прецените дали можете да инвестирате време и труд в създаване на сайт или да наемете професионалист, който да го направи за вас и да ви донесе нужните резултати и приходи.

Днес мрежата е интерактивна и социална, ако създадете статичен уеб сайт,той едва ли ще ви донесе резултатите които бихте желали. За да получите желаните резултати при създаване на сайт, вие трябва да помислите за интегрирана търсачка, социални медии за популяризиране на уеб сайта ви, за стратегия на съдържанието и блог и т.н.

 

 

 

Кошница